Aktuality

Rostlinné klíčky

Rostlinné klíčky

21.1.2019
Je leden, vše pokrývá sníh…
Čekání na zahradní sezónu se můžeme zpříjemnit vypěstováním rostlinných klíčků.

Naklíčené semínka jsou nejenom chutná, ale především a hlavně ZDRAVÁ. Obsahují, tělu tolik nezbytné, vitamíny a minerální látky.

Pěstování rostlinných klíčků je velmi snadné a zábavné.  Základní dvě ingredience jsou voda a trpělivost.klíčení, naklíčení, mungo, zahrada , keliwood

Nejprve semínka opláchneme pod tekoucí vodou. Dále necháme nabobtnat. Drobnějším stačí pobyt ve vodě v řádu několika hodin. Luštěniny máčíme přes celou noc. Semínka, jenž namočením zvětšila svůj objem, opět dobře propláchneme pod tekoucí vodou a uložíme do klíčidla.

Na trhu je k dostání mnoho typů klíčidel, od otevřených misek až po automatické patrové klíčidla. Návod jak jednotlivé typy používat se liší typ od typu. U všech však platí základní pravidlo – semínka musí být ve vlhku, nikoliv ve vodě.

Chceme-li si vyzkoušet klíčení bez speciálních klíčidel, postačí nám k tomu čistá zavařovací sklenice. Klíčky budeme proplachovat přes cedník a sklenici uzavřeme čtverečkem gázy. Řeřichu můžeme nechat klíčit i na navlhčené vatě.

Klíčky nám porostou doslova před očima. Jak jsou každý den jiné, tak i každý den jinak chutnají. Postupným uzobávání každý nejlépe pozná, který den jsou právě pro něj nejlepší. V tento okamžik přesuneme klíčky do lednice, kde chlad zastaví další růst a uchová čerstvost po cca dalších 5-7 dní.

Klíčky nejlépe chutnají syrové v salátě, na namazaném chlebu či jako zeleninová obloha.

Mezi největší oblíbence patří zejména Mungo fazole, cizrna, vojtěška (Alfaalfa), čočka nebo řeřicha.

Produkty o kterých se mluví Podobné články
Jagg.cz Linkuj.cz

x