Aktuality |

Rostlinné klíčky
Čekání na zahradní sezónu se můžeme zpříjemnit vypěstováním rostlinných klíčků.
Naklíčené semínka jsou nejenom chutná, ale především a hlavně ZDRAVÁ. Obsahují, tělu tolik nezbytné, vitamíny a minerální látky.
Pěstování rostlinných klíčků je velmi snadné a zábavné. Základní dvě ingredience jsou voda a trpělivost.
Nejprve semínka opláchneme pod tekoucí vodou. Dále necháme nabobtnat. Drobnějším stačí pobyt ve vodě v řádu několika hodin. Luštěniny máčíme přes celou noc. Semínka, jenž namočením zvětšila svůj objem, opět dobře propláchneme pod tekoucí vodou a uložíme do klíčidla.
Na trhu je k dostání mnoho typů klíčidel, od otevřených misek až po automatické patrové klíčidla. Návod jak jednotlivé typy používat se liší typ od typu. U všech však platí základní pravidlo – semínka musí být ve vlhku, nikoliv ve vodě.
Chceme-li si vyzkoušet klíčení bez speciálních klíčidel, postačí nám k tomu čistá zavařovací sklenice. Klíčky budeme proplachovat přes cedník a sklenici uzavřeme čtverečkem gázy. Řeřichu můžeme nechat klíčit i na navlhčené vatě.
Klíčky nám porostou doslova před očima. Jak jsou každý den jiné, tak i každý den jinak chutnají. Postupným uzobávání každý nejlépe pozná, který den jsou právě pro něj nejlepší. V tento okamžik přesuneme klíčky do lednice, kde chlad zastaví další růst a uchová čerstvost po cca dalších 5-7 dní.
Klíčky nejlépe chutnají syrové v salátě, na namazaném chlebu či jako zeleninová obloha.
Mezi největší oblíbence patří zejména Mungo fazole, cizrna, vojtěška (Alfaalfa), čočka nebo řeřicha.