Aktuality |
Bylinky v kuchyni
16.7.2015
Bylinky jsou šperkem každého pokrmu a ten, kdo s nimi umí zacházet, má v rukách velkou moc. I to nejobyčejnější jídlo se díky bylinkám může proměnit v gurmánskou pochoutku.
Základní pravidla při používání bylinek v kuchyni:
- vždy použijte raději čerstvé bylinky před sušenými, jejich aroma a chuť je mnohem výraznější
- před použitím bylinky opláchněte ve studené vodě a vodu oklepejte
- nejlépe je bylinky sekat nadrobno sekáček, popřípadě velkým ostrým nožem
- tvrdší bylinky (rozmarýn, jalovčinky) lze drtit v hmoždíři
- pokud je třeba bylinky krátce skladovat, uložte je v jednici
- bylinky do polévek sekejte jemně
- naopak bylinky do salátů nahrubo
- u silně aromatických bylinek je méně více
- nekombinujte výrazné bylinky, chutě se pak neutralizují
Bylinka | Chuť | Typ pokrmů | Poznámka | Kombinace |
Bazalka | sladce kořenitá chuť připomínající hřebíček | středomořské pokrmy, jídla s rajčaty, saláty | základ pro pesto, ostrá chuť se vařením násobí | kopr, dobromysl, pažitka, tymián, rozmarýn |
Bobkový list | lehce nahořklá | polévky, vývary, zelné jídla, vařené ryby | většinou se používá v sušené formě, jeden lístek vložte do skladované rýže - získá příjemné aroma | kmín, tymián, rozmarýn |
Citronela | citrónová | sladké jídla, zmrzliny, asijská kuchyně, nápoje | nejvíce používána v indonéské kuchyni | koriandr, česnek |
Česnek | pronikavá česneková až štiplavá | všechny slané pokrmy, máslo, ryby, grilování | listy mají jemnější chuť | pažitka |
Dobromysl | slabě nahořklá | polévky, saláty, paštiky, jehněčí, zelenina, ovčí sýry a ryby, těstoviny, pizza | možno vařit s ostatními přísadami, do salátů čerstvý | tymián, rozmarýn, bobkový list, estragon, česnek |
Estragon | natrpklá | polévky, vaječné pokrmy, zelenina, bílé maso, květák | nikdy nevařit | rozmarýn, tymián |
Fenykl | výrazné aroma | do salátů, mastné ryby | semena do pečiva lze použít do pečiva | |
Jalovec | nasládlá pryskyřičná chuť | zvěřina, paštiky, zelná jídla | používají se plody tzv. jalovčinky | bobkový list |
Kopr | nasládlá chuť | ryby, bylinkové másla, rýže, vaječné jídla, tvaroh, okurky | semena lze vařit | bazalka, petržel, pažitka |
Koriandr | mírně peprná | saláty, drůbež | nezbytný pro asijskou kuchyni | máta, pažitka, tymián, petržel |
Libeček | silná celerová chuť | polévky, paštiky, luštěniny, ragú | je možné vaří s ostatními přísadami | rozmarýn, dobromysl, petržel |
Máta | svěží mentolová | dezerty, saláty, nápoje | působí příznivě na trávení, lze zmrazit do kostek pro chlazené nápoje | česnek a koriandr |
Meduňka | svěží citrónová | ovocné saláty, čaje, nápoje | lze zmrazit do kostek pro chlazené nápoje | máta |
Pažitka | připomíná cibuli | polévky, vaječné jídla, brambory, saláty, pomazánky, smetanové sýry | nikdy nevařit a ani nesušit, lze uchovat pouze mrazením | kopr, bazalka, dobromysl |
Petržel | celerová chuť | polévky, saláty, tvaroh, paštiky, vaječné omelety | nevařit | tymián, estragon, dobromysl |
Rozmarýn | voní po pryskyřici | grilované masa, ryby, guláš, jehněčí, karbenátky | provoní při pečení chleba | dobromysl, estragon, česnek, majoránka |
Šalvěj | jemně nahořklá | jehněčí, telecí, játra, omelety, cibulové polévky, grilované maso | sušením neztrácí na kvalitě | rozmarýn, dobromysl, bazalka |
Tymián | lehce nahořklá | uzené a sekané maso, ryby, paštiky, steaky, pizza, luštěninové pokrmy | součást mnoha kořenících směsí | rozmarýn, šalvěj, bazalka, bobkový list, dobromysl |
Bylinky - Obsah aneb na co se můžete těšit23.3.2015
Nový zahradnický rok je před námi a je na čase vybrat téma, kterému se budeme věnovat. BYLINKY
|
|
Proč dokážou bylinky léčit, aneb v čem je to kouzlo26.3.2015
Naší předkové věřili v nadpřirozené síly, které dodávají bylinám léčebné a magické účinky. Součastná věda svými chemickými rozbory objevila řadu aktivních látek a jsou to právě ony a jejich vzájemné kombinace, které činí to „kouzlo uzdravení a pomoci“.
|
|
Bylinková zahrádka na terasu či balkon27.3.2015
Samozřejmě, že bylinky můžete vysadit na zahradu do záhonů, anebo do květináčů na kuchyňské okno, ale je tu ještě jedna možnost. Máte-li terasu či velký balkon udělejte si zahrádku v truhlících či jiných velkých nádobách.
|
|
Zásady pěstování bylinek za oknem v bytě7.4.2015
Bydlíte-li v bytě, anebo v domě bez zahrady, mate jedinou možnost kam umístit bylinky a to na parapet za okno.
|
|
Jak pěstovat bylinky11.5.2015
Půda, umístění, zálivka, přezimování, hnojení a škůdci.
|
|
Bylinky v květináči do bytu, na balkon nebo terasu12.5.2015
Přehledná tabulka bylinek, které lze pěstovat v bytě, na balkoně a nebo terase domu.
|
|
Zelené hnojivo z bylin a permakultura12.5.2015
Bylinky pomáhají nejenom lidem, ale i rostlinám. Můžeme si vypěstovat vlastní zelené hnojivo, anebo jen zasadit ty správné bylinkové sousedy vedle naší oblíbené zeleniny.
|
|
Vyvýšený záhon z kompostéru5.5.2015
Jednoduchý návod jak skládací kompostér přestavět na vyvýšený záhon.
|
|
Výsev a množení bylinek20.5.2015
Rozmnožování bylinek můžeme provádět v podstatě trojím způsobem
Ze semínka či sazeničky, řízkováním či dělením trsů.
|
|
Kdy sklízet bylinky27.5.2015
... nejlépe za slunného rána v době brzkého kvetení
|
|
Konzervace bylin28.5.2015
... aneb sušit či mrazit.
|
|
Bylinné čaje1.6.2015
Když se řekne BYLINKY, většina lidí si hned vybaví BYLINKOVÝ ČAJ. Jeho příprava je velmi jednoduchá a zvládne ji úplně každý.
|
|
Bylinkové oleje a bylinné octy12.6.2015
Snadno a rychle… tak jde jednoduše popsat výroba bylinkových octů a olejů.
|
|
Přírodní kosmetika aneb bylinky pro krásu8.7.2015
Přestaňte vyhazovat peníze za to, co vaší kůži stejně jen škodí. Jediné, co opravdu pomáhá bez vedlejších nežádoucích účinků jsou bylinky, rostlinné oleje a jiné dary přírody jako např. med, kaolín, mléko...
|