Aktuality |
Konzervace bylin
28.5.2015
... aneb sušit či mrazit.
Sušení bylin
Sušení listů
Očistěte listy, ale neumívejte je. Vyberte suché, teplé, ale temné místo s dobrým odvětráváním (např. půdu nebo teplou kůlnu. Prvních 24 hodin je ideální teplota sušení cca 32 0C. V dalších dnech je dostačující teplota 24-27 stupňů Celsia. Po proschnutí je dobré nechat rostliny ještě volně v chladu po bobu cca 10 až 14 dnů.
Stonky s listy (rozmarýn, šalvěj, saturejka či tymián) jemně svažte do malých svazků a zavěste. Orientačně „velikost“ jednoho svazku je cca10 stonků bylin. Svazky bylin zavěste stonky vzhůru.
Malé množství bylin je vhodné sušit na sušícím rámu.
Silně vonící byliny jako např. libeček sušte samostatně.
Usušené bylinky by měly být suché a křehké, ale neměly by se drolit na prášek.
Usušené rostliny nalámejte a uložte do tmavých skleněných sklenic s víčkem. Ochráníte je tak před slunce, vlhkem a prachem.
Pokud na víčku láhve kondenzuje vlhkost, znamená to, že bylinky nebyly dostatečně prosušené. Ihned je vyjměte a dosušte.
Takto uchované bylinky vydrží rok do další sklizně.
Sušení květů
Květy sušte stejně jako listy jen po delší čas cca 2-3 týdny. Ideální je sušení naplocho na sušících rámech.
Sušení semen a plodů
Bylinky (např. fenykl či kopr) svažte do svazků a zavěste nad krabici či papír. Odpadlá semena tak uchováte v čistotě.
Sušení kořenů
Kořeny vždy důkladně očistěte od zeminy.
Velké silné kořeny překrojte podélně i vícekrát. Menší kousky rychleji proschnou.
Ideální teplota pro sušení kořenů je cca 50 až 60 0C. K sušení lze využít troubu. Suché kořeny uložte do tmavých sklenic s víčkem.
Mražení bylin
Mražení bylin dokonale uchovává barvu a chuť rostlin. Jedná se o rychlé a jednoduchý způsob, který si nachází stále více příznivců. Tento způsob je ideální pro tzv. kuchyňské bylinky (petržel, bazalka, pažitka, kopr aj.)
Nejjednodušší metodou je vložit bylinky do sáčků a zamrazit. Mrazíme vždy množství „na jedno použití“.
Nebo nasekané bylinky vložíme do tvořítek na led a zalijeme vodou v poměru cca 1:1 a necháme zamrazit.
Takto zamraženou mátu v kostce ledu můžeme vkládat ihned do nápojů. Chceme-li jen rostlinku bez vody, necháme kostku na sítku roztát.
Bylinky můžeme i nakládat do octa či oleje, ale o tom až zase příště...
Bylinky - Obsah aneb na co se můžete těšit23.3.2015
Nový zahradnický rok je před námi a je na čase vybrat téma, kterému se budeme věnovat. BYLINKY
|
|
Proč dokážou bylinky léčit, aneb v čem je to kouzlo26.3.2015
Naší předkové věřili v nadpřirozené síly, které dodávají bylinám léčebné a magické účinky. Součastná věda svými chemickými rozbory objevila řadu aktivních látek a jsou to právě ony a jejich vzájemné kombinace, které činí to „kouzlo uzdravení a pomoci“.
|
|
Bylinková zahrádka na terasu či balkon27.3.2015
Samozřejmě, že bylinky můžete vysadit na zahradu do záhonů, anebo do květináčů na kuchyňské okno, ale je tu ještě jedna možnost. Máte-li terasu či velký balkon udělejte si zahrádku v truhlících či jiných velkých nádobách.
|
|
Zásady pěstování bylinek za oknem v bytě7.4.2015
Bydlíte-li v bytě, anebo v domě bez zahrady, mate jedinou možnost kam umístit bylinky a to na parapet za okno.
|
|
Jak pěstovat bylinky11.5.2015
Půda, umístění, zálivka, přezimování, hnojení a škůdci.
|
|
Bylinky v květináči do bytu, na balkon nebo terasu12.5.2015
Přehledná tabulka bylinek, které lze pěstovat v bytě, na balkoně a nebo terase domu.
|
|
Zelené hnojivo z bylin a permakultura12.5.2015
Bylinky pomáhají nejenom lidem, ale i rostlinám. Můžeme si vypěstovat vlastní zelené hnojivo, anebo jen zasadit ty správné bylinkové sousedy vedle naší oblíbené zeleniny.
|
|
Vyvýšený záhon z kompostéru5.5.2015
Jednoduchý návod jak skládací kompostér přestavět na vyvýšený záhon.
|
|
Výsev a množení bylinek20.5.2015
Rozmnožování bylinek můžeme provádět v podstatě trojím způsobem
Ze semínka či sazeničky, řízkováním či dělením trsů.
|
|
Kdy sklízet bylinky27.5.2015
... nejlépe za slunného rána v době brzkého kvetení
|