Aktuality

Zázrak jménem CHIA semínka

Zázrak jménem CHIA semínka

4.12.2015
Malá nenápadná semínka v sobě ukrývají proteiny, vlákninu, kvalitní sacharidy a omega-3 mastné kyseliny, svým přínosem pro zdraví je řadíme mezi opravdové výživové obry.

Chia, botanickým názvem Salvia hispanica, šalvěj hispánská roste převážně v Mexiku a Guatemale. V naších krajích lze pěstovat pouze ve vyhřívaném skleníku, protože není odolná proti mrazu.

Chia semínka na sebe vážou vodu, nabobtnají až do 10-ti násobku svého objemu čímž oddalují pocit hladu a navozují pocit sytosti. Staří Aztékové a Mayové využívali této vlastnosti semínek a konzumovali je při bitvách a dlouhých pochodech. Díky vysoké bobtnavosti semínek a obsahu vitálních látek se indiáni cítili sytí a během dne již nemuseli přijímat další potravu. Proč tedy nevyužít těchto vlastností chia semínek i během naší redukční diety.

Chia semínka pečují hlavně o zdraví střeva. Celých 40% chia semínka je tvořeno vlákninou.  Žaludeční šťáva nedokáže rozložit nerozpustnou vlákninu, čímž chia pomáhá hladkému průchodu potravy procházející trávicím traktem. Vláknina zvětšuje průchodnost střev, váže na sebe jedy a odvádí je z organismu ven.  Chia semena patří mezi důležitý preventivní faktor při střevních zánětech a rakovině střev. Vláknina také sytí střevní flóru a posiluje imunitní systém.

Dalším až neskutečně účinným přínosem chia semínek je stabilizace krevního cukru u diabetu obou typů. Vysoký obsah vlákniny zabraňuje kolísání hladiny krevního cukru. Zinek „pomáhá“ slinivce s tvorbou inzulínu. Vitamín E snižuje celkovou potřebu inzulínu. Také omega-3 mastné kyseliny výrazně snižuji samotné riziko vzniku diabetu, některé studie dokládají snížení rizika až o 50%.

Obsah omega-3 mastných kyselin je v chia semíncích dokonce vyšší než u většiny mořských ryb. Omega-3 mastné kyseliny zmírňují záněty, které mohou vést k odumírání mozkových buněk, jejíchž nedostatek vede ve stáří k vzniku stařecké demence.
Nedostatečný příjem omega-3 mastných kyselin snižuje schopnost učit se, koncentrovat se a zapamatovat si. Vědci také prokázali souvislost mezi nedostatkem omega-3 mastných kyselin a depresivními stavy.

Obsahují také vitamíny E a C, které řadíme mezi významné antioxidanty, snižující riziko vzniku usazenin a chronických zánětů tepen.

Dalšími obsaženými antioxidační látkami jsou kvercetin, kaempferol, vitamín A, zinek, hořčík a vitamíny skupiny B.

Beta-sitosterin snižuje vysoké hodnoty LDL cholesterolu v krvi, čímž zlepšuje hodnoty krevního tuku.

Chia semínka jsou také vynikajícím zdrojem flavonoidů, které ředí krev a snižují riziko vzniku infarktu a trombóz.

Ženy jistě ocení blahodárné účinky zinku a hořčíku na růst i zdraví vlasů a nehtů.

Chia semínka jsou velmi malá a bez chuti. Lze je snadno „propašovat“ i do dětské stravy. Využití je, dá se říci, neomezené a nejčastěji se přisypávají do nápojů (různé šťávy a čaje), jogurtů, salátů, müsli či domácího chleba.

Výsledná chuť pokrmu se nezmění, jen je obohacen doslova o

POKLAD ZDRAVÍ

chia semínka, chia účinky, jak jist chia, recepty chia 

Produkty o kterých se mluví Podobné články
Zázrak jménem CHIA semínka

Finská sauna, parní sauna, suchá sauna, kouřová sauna, infrasauna ...

17.9.2010
Saun máme mnoho druhů, ale jaký je mezi nimi rozdíl?

Zázrak jménem CHIA semínka

Klíčky aneb klíčení pro zdraví

25.3.2014
Souhrnná tabulka jak správně klíčit jednotlivé druhy semen.

Zázrak jménem CHIA semínka

Saunování a pleť

19.9.2013
Víme všichni, že sauna zlepšuje imunitu a posiluje organismus. A jak působí na pleť obličeje?

x