Aktuality |
Zázrak jménem CHIA semínka
Chia, botanickým názvem Salvia hispanica, šalvěj hispánská roste převážně v Mexiku a Guatemale. V naších krajích lze pěstovat pouze ve vyhřívaném skleníku, protože není odolná proti mrazu.
Chia semínka na sebe vážou vodu, nabobtnají až do 10-ti násobku svého objemu čímž oddalují pocit hladu a navozují pocit sytosti. Staří Aztékové a Mayové využívali této vlastnosti semínek a konzumovali je při bitvách a dlouhých pochodech. Díky vysoké bobtnavosti semínek a obsahu vitálních látek se indiáni cítili sytí a během dne již nemuseli přijímat další potravu. Proč tedy nevyužít těchto vlastností chia semínek i během naší redukční diety.
Chia semínka pečují hlavně o zdraví střeva. Celých 40% chia semínka je tvořeno vlákninou. Žaludeční šťáva nedokáže rozložit nerozpustnou vlákninu, čímž chia pomáhá hladkému průchodu potravy procházející trávicím traktem. Vláknina zvětšuje průchodnost střev, váže na sebe jedy a odvádí je z organismu ven. Chia semena patří mezi důležitý preventivní faktor při střevních zánětech a rakovině střev. Vláknina také sytí střevní flóru a posiluje imunitní systém.
Dalším až neskutečně účinným přínosem chia semínek je stabilizace krevního cukru u diabetu obou typů. Vysoký obsah vlákniny zabraňuje kolísání hladiny krevního cukru. Zinek „pomáhá“ slinivce s tvorbou inzulínu. Vitamín E snižuje celkovou potřebu inzulínu. Také omega-3 mastné kyseliny výrazně snižuji samotné riziko vzniku diabetu, některé studie dokládají snížení rizika až o 50%.
Obsah omega-3 mastných kyselin je v chia semíncích dokonce vyšší než u většiny mořských ryb. Omega-3 mastné kyseliny zmírňují záněty, které mohou vést k odumírání mozkových buněk, jejíchž nedostatek vede ve stáří k vzniku stařecké demence.
Nedostatečný příjem omega-3 mastných kyselin snižuje schopnost učit se, koncentrovat se a zapamatovat si. Vědci také prokázali souvislost mezi nedostatkem omega-3 mastných kyselin a depresivními stavy.
Obsahují také vitamíny E a C, které řadíme mezi významné antioxidanty, snižující riziko vzniku usazenin a chronických zánětů tepen.
Dalšími obsaženými antioxidační látkami jsou kvercetin, kaempferol, vitamín A, zinek, hořčík a vitamíny skupiny B.
Beta-sitosterin snižuje vysoké hodnoty LDL cholesterolu v krvi, čímž zlepšuje hodnoty krevního tuku.
Chia semínka jsou také vynikajícím zdrojem flavonoidů, které ředí krev a snižují riziko vzniku infarktu a trombóz.
Ženy jistě ocení blahodárné účinky zinku a hořčíku na růst i zdraví vlasů a nehtů.
Chia semínka jsou velmi malá a bez chuti. Lze je snadno „propašovat“ i do dětské stravy. Využití je, dá se říci, neomezené a nejčastěji se přisypávají do nápojů (různé šťávy a čaje), jogurtů, salátů, müsli či domácího chleba.
Výsledná chuť pokrmu se nezmění, jen je obohacen doslova o
POKLAD ZDRAVÍ
Finská sauna, parní sauna, suchá sauna, kouřová sauna, infrasauna ...17.9.2010
Saun máme mnoho druhů, ale jaký je mezi nimi rozdíl? |
|
Klíčky aneb klíčení pro zdraví25.3.2014
Souhrnná tabulka jak správně klíčit jednotlivé druhy semen. |
|
Saunování a pleť19.9.2013
Víme všichni, že sauna zlepšuje imunitu a posiluje organismus. A jak působí na pleť obličeje? |