Aktuality |
Kdy sklízet ovoce?, pěstování hrušní, klejotok - Září, díl třetí
Dalším základním pravidlem pro sklizeň ovoce je, že musíme sklízet ovoce jen za suchého počasí, neboť vlhké ovoce se rychle kazí.
Sklizňová zralost ovoce / konzumní zralost ovoce
Všechny plody se sklízeji v období tzv. sklizňové zralosti ovoce, což je doba, kdy je ovoce zralé ke sklizni. Ale pozor, neznamená to, že je ovoce také zralé ke spotřebě. Doba konzumní zralosti je u podzimních a zimních odrůd různá. Někdy je mezi těmito dobami rozdíl až několik měsíců. Ovoce mezi těmito obdobími dozrává uložené v bedýnkách.
U odrůd jablek a hrušek jsou doby sklizňové a konzumní zralosti velmi rozdílné. Tyto základní vlastnosti jednotlivých odrůd je třeba velmi dobře znát a podle toho s jednotlivými druhy nakládat. Pokud chceme co nejvíce oddálit konzumní zralost plodů, skladujeme je při teplotě 0-3 stupně Celsia a při vzdušné vlhkosti 80-90 %. V teple a suchu plody naopak velmi rychle dozrávají a vadnou. Nesvědčí jim ani náhlé střídání teplot.
Lískové oříšky
Začátkem září začínají dozrávat ranější odrůdy lískových oříšků. Lískové oříšky oloupeme až zhnědnou. Vyloupané oříšky se musí dosušit v lískách. Nejvhodnější je ponechat je rozprostřené asi 14 dní při teplotě okolo 30 stupňů Celsia, a pak je uložit v sítových sáčcích ve vzdušné, ale chladné místnosti.
Záhony jahod ještě podle potřeby zavlažíme a naposledy před zimou očistíme od plevelů a přihnojíme. Dávejte pozor, aby se hnojivo nikdy nedostalo do srdíček. Dokončíme výsadbu, protože později zasazené jahodníky by již do zimy nemusely dobře zakořenit a uhynuly by.
Výsadba ovocných stromků
Pro jednoleté stěpovance (tedy proutky bez korunky) postačí v dobrých půdách jámy široké i hluboké cca 40 cm. V horších méně kvalitních půdách vždy sadíme do větších jam.
Dvouleté a tříleté stromky s korunkou a většími kořeny, sadíme do jam širokých 80-100 cm a hlubokých nejméně 60 cm.
Od vykopání jámy do samotné výsadby stromků má vždy uplynout několik týdnů, aby do jámy několikrát zapršelo a stěny jámy zvětraly a změkly.
Vzdálenost mezi jednotlivými jámami, potažmo budoucími stromy, se řídí druhem a tvarem stromů.
Ořešáky a třešně tvořící velkou korunu sázíme na vzdálenost 10 až 12 metrů. Pokud máme malou zahrádku, tak o nich ani neuvažujeme.
Jabloně a hrušně sadíme v rozestupech cca 4-5 metrů. Do meziprostoru můžeme vysadit např. keře rybízu. Jámy pro ovocné stěny kopeme ve vzdálenosti 1,5 - 2 metry.
Každopádně než vykopeme jakoukoliv jámu, musíme si uvědomit, jak stromy budou vypadat za několik let.
Klejotok
Měsíc září je období, kdy nejčastěji na peckovinách zpozorujeme klejotok. Je to fyziologická porucha vzniklá po poranění stromu, po přílišném suchu nebo vlhku, případně při nedostatku živin. Klejotok nám signalizuje nevhodné podmínky nebo ošetření stromu.
Pokud se objeví, vyřízneme na postiženém místě kůru až do zdravého dřeva, místo vydezinfikujeme (např. octem) a ránu zatřeme štěpařským voskem. Snažíme se zlepšit podmínky pěstování a předejít dalšímu výskytu klejotoků.
Dozrávající hrozny vinné révy chráníme před nálety ptactva.
Pěstování hrušní
Hrušeň má ráda teplo i lepší půdu, i když pěstovat se dá i ve vyšších polohách. Kvete dříve než jabloň a tak úrodu můžou více ohrozit jarní mrazíky. V oblasti s vysokou vzdušnou vlhkostí je větší možnost ohrožení strupovitostí hrušní.
Většina u nás pěstovaných hrušní má sklon k vytváření vysokých topolovitých korun. Na to je třeba dát pozor a vhodným řezem a rozpěrami nutíme strom, aby nerostl tolik do výšly, nýbrž i do šířky. Redukujeme příliš bujný terminální výhon.
Hrušeň zákrsek se pěstuje jako
- planě - delší životnost, velký vzrůst
- kdouloň - menší vzrůst, vyšší kvalita ovoce, kratší životnost
Odrůdy hrušní
Letní odrůdy hrušní
- Alfa
- Clappova
- Diana
- Isolda
- Laura
- Radana
- Wiliamsova
Podzimní odrůdy hrušní
- Armida
- Boscova lahvice
- Charneuská
- Elektra
- Konference
- Nitra
- Vila
Zimní odrůdy hrušní
- Amfora
- Astra
- Beta
- Bohemia
- Decora
- Deltax
- Dicolor
- Ditax
- Erika
- Grosdemange
- Jana
- Lucasova
- Nelax
- Vonka
Zahradnický kalendář
Aktualizovaný obsah
Leden
Zahradní nářadí a péče o zahradní nářadí
Zimní péče o okrasnou zahradu, zimní řez dřevin
Zimní péče o ovocné stromy, řezání ovocných stromů, průklest, námraza na stromech
Zimní péče o zeleninu, ochrana proti mrazu, osevní plán, zkouška klíčivosti
Únor
Hnojení, kompost, průmyslová hnojiva, příhnojování, výživa rostlin
Navrhování zahrad, koncepce zahrady, zahradní architektůra, zahradní chodníky
Výchovný řez stromu, roubování, kadeřavost broskvoní, řez vinné révy
Pařeniště, předpěstování sadby, moření osiva, způsoby setí, výsev zeleniny, fóliovníky
Březen
Chemická ochrana rostlin, fungicidy, insekticidy, herbicidy, podplodiny, jarní výsadba
Okrasné keře výsadba a druhy okrasných keřů
Péče o růže, řez růží, výsadba a odrůdy růží
Řez broskvoní, ovocné stěny, tvarování ovocných stromů, přihnojování stromů
Vysazování zeleniny, pěstování chřestu, předpěstování sadby, pařeniště
Duben
Zahradní pomocníci a nepřátelé aneb Jak na hraboše, jak zničit krtka, jed na slimáky
Výsadba dřevin, hnojení trávníku, jak se zbavit mechu, ničení plevele, trvalky
Lekníny, sázení leknínů návod
Přeroubování, roubování, kypření půdy, nastýlka, vyštipování květů, strupovitost, prostředky proti mšicím, mrazové desky
Fóliové kryty, výsadba zeleniny a výsev zeleniny
Květen
Plevele, likvidace plevele, mrazová kotlina, pozdní jarní mrazíky
Trávník, květiny pro truhlíky a mísy, květinové stěny, množení trvalek
Protrhávání plůdků, pěstování drobného ovoce, Choroby stromů - strupovitost, padlí, mšice, vlnatka a monilióza
Mulčování, nastýlání půdy folií, kořenová zelenina, postupný výsev, postupná výsadba
Červen
Zálivka rostlin, postřik zeleniny, zalévání a kypření půdy
Živý plot stříhání, množení křovin, skalničky
Letní řez stromů, roubování stromů, ošetření vinné révy, jahodník, množení jahod
Pěstování okurek a melounů, zavlažování, fytoflora
Červenec
Druhy půdy, kyselost půdy, humus
Zahradní jezírko, péče o růže, řez růží, péče o cibule tulipánů a narcisů
Sklizeň ovoce, pěstování meruněk,jak ořezat strom, letní průklest, řez mladých stromků, lapače vos
Pěstování rajčat a pěstování paprik
Srpen
Zelené hnojení, ekologické hnojivo
Skalka, skalničky, očkování růží, půda pro jehličnany, výsadba jehličnanů a příprava půdy
Očkování stromů, průklest peckovin, výsadba jahodníků, řez broskvoní, pěstování broskvoní
Srpnová péče o zeleninovou zahrádku, pasti na slimáky
Září
Jak nakupovat semena aneb správný výběr semen, rychlotest klíčívosti semen
Jak vysadit tulipány, narcisy a lilie, výsadba listnáčů
Kdy sklízet ovoce?, pěstování hrušní, klejotok
Sklizeň zeleniny, Jak zasadit česnek?
Říjen
Jak hnojit? Organická hnojiva, kompost a hnůj
Úklid okrasné zahrady
Výsadba broskvoní a vínné révy, péče o vinnou révu, skladování ovoce
Rytí, skladování zeleniny, krechtování
Listopad
Listopadový úklid zahrady. Tipy jak uložit zahradní nářadí a vyrobit organizer zahradního nářadí
Zazimování růží, jak vysadit živý plot, okrasné dřeviny
Pěstování žampiónů, zazimování ovocných stromů, listopadová péče o zeleninovou zahradu
Prosinec
Práce na zahradě v prosinci
Zahradnický kalendář - úvod a obsah17.1.2011
Předkládáme Vám tento zahradnický kalendář, abychom Vám méně zkušeným a nebo zapomnětlivým usnadnili zahradničení. Hledejte zde tipy, triky, dobré rady či ponaučení. |
|
Jak nakupovat semena aneb správný výběr semen, rychlotest klíčívosti semen - Září, díl první1.9.2011
Podzim je čas nejenom úklidových prací na zahradě a posledních sklizní, ale již teď musíme myslet na příští sklizeň. Napišme si proto něco o semenech a jak provést orientační rychlotest klíčivosti semen. |
|
Jak vysadit tulipány, narcisy a lilie, výsadba listnáčů - Září, díl druhý8.9.2011
S nastupujícím podzimem se dny krátí, ale práce přibývá. Září bývá obvykle sušší měsíc - nezapomínejte na zálivku. |
|
Kdy sklízet ovoce?, pěstování hrušní, klejotok - Září, díl třetí13.9.2011
Jak poznat nejvhodnější dobu pro sklizeň ovoce?
Jednoduše :-)
Nejvhodnější dobu pro sklizeň ovoce určíte podle toho, jak snadno lze oddělit stopku ovoce od větvičky... |
|
Sklizeň zeleniny, Jak zasadit česnek?- Září, díl čtvrtý18.9.2011
Práce s očetřováním zeleniny, je čím dál tím méně. O to více je radostnější činnosti - sklizně. |