Aktuality

Vinné sudy, archivace vín a degustace vína

Vinné sudy, archivace vín a degustace vína

23.9.2010
Chcete-li mít stále u sebe zásobu svého oblíbeného vinného moku, nabízíme Vám pár tipů a rad jak vybrat a uchovat to nejlepší. Nechte se unést krásou a vůní sudů na víno, atmosférou vinných sklepů nebo technickou dokonalostí moderních klimatizovaných vinoték.

Proč mít vlastní archív vína?

1. Vždy máte po ruce zásobu vín pro každou příležitost. Už Vás nezaskočí ani nečekaná návštěva.

2. Objevili jste víno, které Vám vyjmečně chutná a obáváte se, že jej napřístě budete obtížně shánět. Udělějte si zásobu.

3. Uložte si investice do vína. Nebo mějte jen radost sběratelskou.

Jaké jsou vhodná vína pro archivaci?víno, sudy na víno

1. Archivujte odrůdy vín s vyšším obsahem extraktu. Vyšší obsah kyselin snižuje obsah nežádoucí mikroflóry.
Mezi "klasické" vína určené k archivaci se řadí odrudy:

Rulandské bílé
Rulandské šedé
Ryzlink rýnský a vlašský
Sauvignon
Chardonnay
Rulandské modré
Cabernet Sauvignon

2. Vyšší obsah alkoholu omezuje možný rozvoj nežádoucích bakterií. Víno, které chceme delší dobu skladovat, by mělo mít min. 12 % obj. alk.

3. Nejprve si kupte vzorky vín, které chcete archivovat, odzkoušejte je a až pokud Vám vyhoví, nakupujte ve větším množství.

4. Nikdy nezapomeňte zkontrolovat kvalitu zátky. Jen víno s bezvadnou zátkou je vhodné k archivaci.

Jak archivovat víno?

1. Nejideálnějším místem pro archivaci vín je samozřejmě vinný sklep s konstantní teplotou 10 až 12 °C.

2. Nemáte-li vinný sklep zvolte pro archivaci vín jiný tmavý prostor se stálou teplotou 10 až 12 °C a s vlhkostí vzduchu 65 - 85 %.

3. Pamatujte čím vyšší je teplota v místě skladování vín, tím rychleji bude víno zrát resp. stárnout.; rychleji.

4. Dalším dobrým řešením pro uskladnění vín je speciální chladící skříň (vinotéka). Některé vinotéky mají různé zóny s rozdílnou teplotou od červených vín až po sekty, takže při vyjmutí vína z této skříně jej můžete přímo servírovat. Ceny za menší vinotéky (cca pro 20 vín) se pohybují okolo 10 tis. Kč a za ty velké pro cca 100 lahví vín zaplatíte okolo 100 tisíc Kč.

5. Hlavním pravidlem pro ukládání vín je uložení láhví tak, aby byl celý korek smáčen a nevysychal.

vínoKdy otevřít archivní vína?

  • běžné jakostní a kabinetní vína za 1 - 3 let po sklizni

  • pozdní sběry a výběry zhroznů za 3 - 6 (i více) let po sklizni

  • ledové a slámové vína minalně za 3 roky, ale i později

     

Jak degustovat víno?

1. Připravte si sklenice na stopce ve tvaru tulipánu nebo vejce. Na bílé víno o objemu cca 30 cl a na červené cca 50 - 60 cl. Dále si nachystejte bílou bagetu na zajezení a chuťové oddělení jednotlivých vín.

2. Vína pro degustaci řaďte vzestupně podle stoupajícího aroma a chuťové intenzity. 

Jaká má být teplota vína?

  • 8 až 10 °C - šumivá, perlivá, mladá lehká bílá a růžová vína

  • 10 až 12 °C - vyzrálejší bílá a růžová vína

  • 14 až 16 °C - lehčí červená a aromatická bílá vína

  • 16 až 18 °C - vyzrálá červená vína

    E-shop
okamžitá možnost nákupu


Další články k tématu:

Bednářská výroba

Bednářství - řemeslo s tisícíletou tradici



x