Aktuality |
Nejlepší recepty na grog, punč a svařené víno
Grog
Grog je horký alkoholický nápoj namíchaný z rumu (koňaku, griotky či whisky) a vody.
Základní recept na grog
Pohár se lžičkou (zabraňuje prasknutí skla) naplní do 2/3 vařící vodou (cca 1,5 dcl), k tomu přidáme 2 až 4 kostky cukru a dolejeme cca 4 cl rumu. Můžeme doplnit trochou citronové šťávy.
Námořnický grog
Do ohnivzdorné nádoby nalejeme 2 dcl rumu, citronovou štávu a přidáme 1 celou skořici, hřebíček (2 kusy) a 2 lžičky cukru. Dolijeme vodou a přivedeme pod bod varu, ale nevaříme. Scedíme a podáváme.
Medový grog
Smícháme 0,5 dcl rumu, 1 dcl vařící vody a vrchovatou lžící medu. Můžeme přidat pro provonění a dozdobení skořici či plátek pomeranče nebo citrónu.
Gin grog
0,5 dcl ginu, citrónovou šťávu, vodu, hřebíček, skořici a cukr pomalu dáme do hrnce a přivedem do varu. Nápoj přecedíme a podáváme.
Čajový grog
Do horkého medem oslazeného černého čaje, nalijeme 0,5 dcl brandy a dáme kolečko citronu.
Punč
Správný punč se skládá z těchto pěti ingrediencí: čaj, víno, pálenka, cukr a voda.
Vánoční punč
800 ml vody s 280 ml cukru, citrónovou šťávou ze dvou citrónů a pomerančovou šťávou ze dvou pomerančů smícháme a přivedeme k varu. Přilijeme 500 ml bílého vína a 150 ml rumu a opět přivedeme k varu. Do předem připravených a nahřátých silnostěnných sklenic punč rozlijeme. Dozdobíme po plátku pomeranče a citrónu.
Pařížský punč
Jeden litr horkého černého čaje, 0,5 l armagnacu, šťáva ze 3 citrónů a z 5 pomerančů a 200 g cukru to vše smícháme a přivedeme pod bod varu.
Jablečný punč
Jedno jablko oloupáme, nakrájíme na větší kousky a dáme do hrnce. Přidáme 0,5 l bílého vína, 0,1 l jablečného moštu, 2 lžíce medu, šťávu z jednoho citronu, 2 hřebíčky, 1 celou skořici a badyán a přiveďte k varu. Poté odstavíme a necháme zhruba 20 minut louhovat. Nakonec přidáme rum a punč přeceďte do vyšších sklenic.
Babiččin domácí punč
Do hrnce zalijeme 4 lžičky směsi domácího čaje 250 ml vroucí vody (osvědčený recept na pečený domácí čaj naleznete zde), přidáme 100 g cukr, šťávu z citronu a pomeranče, kůru z půlky citronu, 2 ks hřebíčku, 1 skořici v celku a 5 minut povaříme. Poté vše přecedíme a přilijeme 0,5 l červeného vína, které zahřejeme k bodu varu a hned odstavíme. Můžeme podávat s domácími jablečnými křížalami, které vhodíme navrch nápoje na ozdobu.
Dětský ovocný punč
Do uvařeného ovocného čaje přilijeme jablečný džus, přidáme lžíci medu, šťávu z jednoho citrónu nebo pomeranče a znovu ohřejeme. Zdobíme kousky ovoce.
Svařené víno
Svařené víno neboli svařák vzniká svařením červeného vína s kořením.
Svařák recept I.
Svaříme 0,3 l červeného vína, 4 kostky cukru, jednu celou skořici, citronovou kůru a 4 ks hřebíčku. Na ohni silně zahřejeme, ale dbáme, aby směs nepřišla do varu.
Svařák recept II.
Smícháme láhev červeného vína, celou skořici, 5 hřebíčků, 50 g hrozinek, 100 ml cukru, půru z pomeranče a mandle. Přivedeme pod bod varu necháme 15 minut odstát a před podáváním opět prohřejeme.
Svařák recept III.
Opláchnutý 1 citrón a 2 pomeranče oloupeme a nakrájíme na kolečka. Červené víno (1,5 l) nalejeme do velkého hrnce s trochou vody a vložíme do něj citronovou kůru s kolečky citrónu, pomeranče, hřebíček (7 ks), jalovčinky (7 ks), pepř (7 ks) a 2 celé skořice. Víno s přísadami svaříme – svařené bude ideálně ve chvíli, kdy se objevují malé bublinky, což je unikající alkohol. Svařené víno odstavíme ze sporáku a necháme 10 minut stát. Přimícháme třtinový cukr (cca 150 g) a podle chuti můžeme přidat trochu rumu.
Medový svařák
Smícháme 1 l červeného vína, celou skořici, 4 ks badyánu, 10 ks hřebíčku a přivedeme pod bod varu. Do hrnku si připravíme lžíci tekutého medu, který zalejeme horkým svařákem. Dozdobíme po plátku pomeranče a citrónu.
Bylinné čaje1.6.2015
Když se řekne BYLINKY, většina lidí si hned vybaví BYLINKOVÝ ČAJ. Jeho příprava je velmi jednoduchá a zvládne ji úplně každý.
|
|
Praktická žena - Valentýnské tvoření17.1.2012
Přinášíme Vám pár nápadů a inspirací jak prožít sv. Valentina - svatek všech zamilovaných a udělat radost nejen sobě, ale hlavně svým láskám :-)
Stále přibývají nové nápady, pravidelně aktualizujeme. |
|
Praktická žena - Vánoční inspirace, rady a nápady15.11.2011
Vánoce se blíží a my Vám přinášíme "plnou nůši" nápadů, rad a inspirací jak prožit tyto krásné svátky v klidu a pohodě.
Každý týden zde najdete stále nové a nové vychytávky :-)
...jak originálně zabalit dárky...
...jak prostřít slavnostní vánoční tabuli...
...jak vyrobit adventní věnec...
...adventní kalendář, který stačí jen vytisknout...
...vánoční dekorace "za babku"
STÁLE NOVÉ NÁPADY!!! |
|
Praktická žena - Velikonoční tvoření a jarní inspirace28.2.2012
Velikonoce jsou svátky jara...
Předkládáme Vám pár nápadů a inspirací jak rychle, snadno a levně oživit a jarem provonět Váš dům či byt.
Stále přibývají nové nápady, pravidelně aktualizujeme. |