Aktuality |

Gril na dřevo, plynový gril a elektrický gril - porovnání
Grily dělíme podle typu paliva na grily na dřevo, plynové grily a elektrické grily.
Gril na dřevěné uhlí
Plusy:
+ Nižší pořizovací cena.
+ Nejširší výběr co do velikostí a tvarů.
+ Maso připravené na dřevěném uhlí má nezaměnitelné aroma.
+ Když dojde dřevěné uhlí, vždy se dá najít někde kousíček dřeva na spálení.
+ Z grilu sálá dlouho teplo i po ukončení grilování a zpříjemňuje tak posezení v jeho blízkosti.
Mínusy:
- Delší příprava před samotným grilováním. Dřevěné uhlí nebo grilovací brikety se musí rozžhavit přímo do ruda, což trvá cca 20-30 minut.
- Při „špatném“ směru větru vás obtěžuje kouř.
- Při ukapávání tuku do ohniště se vytváří škodlivé látky a žhnoucí dřevěné uhlí hoří plamenem, jež může pokrm spálit.
- Nelze nijak regulovat teplotu grilování.
- Po vychladnutí popela nastává problém - kam sním.
- Případné zastřešení nad grilem může být poškozeno kouřem.
Pořizovací cena: od 200 Kč
Plynový gril
s propanbutanovou bombou, jež ohřívá lávové kameny nebo keramické brikety
Plusy:
+ Zapneme hořáky a do 5-10 minut již můžeme grilovat.
+ Kouř nikoho neobtěžuje.
+ Teplotu grilování regulujeme otáčením knoflíku u přívodu plynu.
+ Není zapotřebí uklízet popel.
+ Bez kouře nemůže nastat poškození či zašpinění střechy nad grilovacím místem.
Mínusy:
- Vyšší pořizovací cena.
- Konstrukce Grilu jsou pouze střední a větší velikosti.
- Je nezbytně nutné mít dostatečně naplněnou propan-butanovou bombu, bez plynu opravdu nic neugrilujeme či nedogrilujeme.
- Další náklady na výměnu plynové bomby a lávových kamenů.
Pořizovací cena: od 3000 – 30000 Kč
Elektrický gril
Plusy:
+ Lze grilovat i na místech, kde otevřený oheň nepřipadá v úvahu.
+ Není zapotřebí mít zásoby dřevěného uhlí či plynu.
+ Grily jsou malé a mobilní … vhodné například do karavanu.
+ Lze je snadno sbalit a převážet.
+ Plynulá regulace teploty.
+ Nejzdravější způsob grilování.
Mínusy:
- Vyšší pořizovací cena.
- Hůře se propékají silné plátky.
- Bez elektriky to opravdu nejde.
- Grilované speciality jsou chuťově stejné jako ty z kuchyně, chybí to pravé „grilovací aroma“.
Pořizovací cena: 900 – 5000 Kč
Tip:
Na grilu obdélníkového tvaru ugrilujeme více porcí najednou.
Naopak kulatý gril rovnoměrněji rozvádí teplo.
![]() |
Grilování v kempu za každého počasí2.11.2016
Větru a dešti nikdy neporučíš... my jenom máme řešení jak grilovat za každého počasí :-) |
![]() |
Zimní grilování - finské grilovací sruby - koty26.12.2010
Stýská se Vám po grilování? Není to žádný neřešitelný problém :-) Finové již dávno znají řešení - finské koty - speciální grilovací sruby. |
![]() |
Gril z jednoho špalku - návod jak na to12.3.2013
Grilovací vychytávka, která se osvědčila na chalupě i v zimních měsících :-)
|
![]() |
Grilovací altán s výhledem do kraje17.2.2015
Pávek: Vy jste se zase kochal, že jo, pane doktore? Vy jednou špatně skončíte, pane doktore.
MUDr.. Skružný: To každej, Karle. |
![]() |
Grilovací koty9.9.2013
Grilovací koty jsou zahradními domky nové generace.
Navozují nám atmosféru klidu, pohody a aktivní relaxace v kruhu rodiny či přátel. |
![]() |
Grilovací koty - geniální konstrukční řešení promyšlené do každého technického detailu16.6.2017
Není srub gril jako srub gril aneb právě naše grilovací koty jsou nejlepší na trhu? |
![]() |
Osmiboké grilovací koty - Novinka roku 201511.2.2015
Novinka roku 2015 aneb proč je lepší kota osmiboká než šestiboká.
Nahlédněte s námi do světa finských kot a nezapomenutelného grilování. |
![]() |
Základová deska pro grilovací koty30.11.2016
Postup a doporučení při stavbě základové desky pod grilovací sruby či venkovní sauny. |