Jablka
|
|
|
- jablka ke skladování musí být trhané, nepoškozené a se stopkou
- nikdy neskladujte společně se zeleninou (hlavně s brambory), narušilo by to chuť a vůni
- nemíchejte více odrůd do jedné bedýnky
- skleb by měl být čistý, vzdušný a chladní (ideální teplota je okolo 3 stupňů Celsia)
- ideální vlhkost cca 85 % můžete dosáhnout kropením podlahy
- pravidelně kontrolujte a napadené plody ihned likvidujte
|
|
|
Hrušky
|
|
|
- ne všechny odrůdy hrušek jdou skladova, skladujte pouze zimní odrůdy
- skladujte jen zdravé, trhané a nepoškozené plody
- ukládejte jen plody s neporušenou stopkou
- při ukládání manipulujte opatrně, aby nedošlo k potlučení hrušek
- optimální je chladný kamenný sklep s teplotou cca 4 stupně a dostatečnou vlhkostí
|
|
|
Brambory
|
|
|
- uskladněte poze zdravé, zralé, suché a nepoškozené hlízy
- bedýnky uložete do suchých, větratelných, čistých a tmavých sklepů bez možnosti působení přímého světla
- z brambor se vypařuje vlhkost, proto pravidelně větrejte, aby se nesrážela na zdech a nezpůsobila plíseň
- uskladněné brambory potřebují vzduch ze všech stran - neuzavírejte do plných beden
- předčasnémů klíčení zabráníte skladováním při teplotě okolo 5 stupňů
- vlhkost v suchém sklepě můžete zvýšit rozložením namočených cihel kolem bedýnek s brambory
|
|
|
Mrkev
|
|
|
- mrkev důkladně očistěte
- skladujte jen zdravé a nepoškozené kořeny mrkve
- ideální je uložení do mělkých bedýnek s pískem nebo drcenou kůrou
- bedýnky umístěte do tmavého a velmi chladného sklepa
- nikdy neskladujte ve vytápěném nebo teplém sklepě
- mrkev můžete uchovat i v záhonku, stačí odstranit natě a záhon nadkrýt pletivem, četinou, suchým listím nebo slámou
|
|
|
Česnek
|
|
|
- česnek sklízejte i s natí
- nechte zcela zaschnut na sluníčku
- smotejte copy nebo věnečky
- zavěste na zcela suché a chladné místo, bez možnosti provlhnutí
- skladovaný česnek musí mít zajištěno neustálé proudění vzduchu, například v igelitu by začal plesnivět
|
|
|
Dýně
|
|
|
- uskladněné dýně se nesmí nikdy vzájemně dotýkat
- ideální je rozložení na policích a nebo zavěšení v sítích
- místnost by měla být vzdušná s teplotou 10 - 18 stupňů
- vlhkost prostředí je vhodná v rozmezí 50-75 %
- délka uskladnění při dodržení výše uvedenách podmínek cca 4 měsíce
- okrasné dýně je možno nechat vysušit na sluníčku a dodatečně přelakovat bezbarvým lakem
|
|
|
Vlašské ořechy
|
|
|
- jen zdravé a dobře vysušené ořechy Vám nezplesniví
- ořechy třeba jen s náznakem plísně raději zavčasu vyhoďte
- vyloupaná jadérka je nejideálnější skladovat v uzavřené dóze v ledničce nebo mrazničce
- nevyloupané ořechy je možno skladovat v bedničce se suchým pískem
|
|
|
Houby
|
|
|
- sbírejte jen houby o kterých 100% víte, že jsou jedné
- k sušení vybírejte jen houby zdravé, čerstvé a nepřezrálé
- nakrájejte je na plátky o tloušťce cca 4 mm
- rozložete je v jedné vrstvě na síto, mřížku nebo plech
- ideální je možnost proudění vzduchu nejenom seshora, ale i zespodu
- zcela vysušené houby uložte na suchém místě
- zdravé houby můžete i zmrazit
|
|
|
Bylinky
|
|
|
- bylinky (např. libeček, petržel, pažitku, bazalku, kopr aj.) můžeme dobře zmrazit. Důkladně nať omyjte a nasekejte nadrobno, uložte do tvořítek na led, zalijte studenou vodou a dejte zmrazit. zmrzlé kostky uložte v krabičce do mražáku
- bylinky můžeme také zamrazit bez vody, jen očistěné a uložené v mikrotenovém sáčku
- dalším způsobem uchování bylinek je tradiční sušení
- bylinky suště rozprostřené na sítu a nebo zavěšený v trsech, ale vždy na suchých a teplých místech
- po usušení stáhněte lístky ze stvolů a uložte je do papírových a nebo plátěných pytlíčků
|
|
|