Aktuality

Skladování úrody ovoce a zeleniny

Skladování úrody ovoce a zeleniny

14.9.2010
Praktické rady jak skladovat nejenom ovoce a zeleninu, ale i houby a bylinky.
A pokud máte přeci jen obavy ze skladování nebo nemáte vhodný sklep
zde je recept na úžasný vánoční pečený čaj
.

 Jablka

 
 skladování ovoce
  1. jablka ke skladování musí být trhané, nepoškozené a se stopkou
  2. nikdy neskladujte společně se zeleninou (hlavně s brambory), narušilo by to chuť a vůni
  3. nemíchejte více odrůd do jedné bedýnky
  4. skleb by měl být čistý, vzdušný a chladní (ideální teplota je okolo 3 stupňů Celsia)
  5. ideální vlhkost cca 85 % můžete dosáhnout kropením podlahy
  6. pravidelně kontrolujte a napadené plody ihned likvidujte
   

 Hrušky

 
 skladování ovoce
  1. ne všechny odrůdy hrušek jdou skladova, skladujte pouze zimní odrůdy
  2. skladujte jen zdravé, trhané a nepoškozené plody
  3. ukládejte jen plody s neporušenou stopkou
  4. při ukládání manipulujte opatrně, aby nedošlo k potlučení hrušek
  5. optimální je chladný kamenný sklep s teplotou cca 4 stupně a dostatečnou vlhkostí
   

 Brambory

 
 skladování ovoce
  1. uskladněte poze zdravé, zralé, suché a nepoškozené hlízy
  2. bedýnky uložete do suchých, větratelných, čistých a tmavých sklepů bez možnosti působení přímého světla
  3. z brambor se vypařuje vlhkost, proto pravidelně větrejte, aby se nesrážela na zdech a nezpůsobila plíseň
  4. uskladněné brambory potřebují vzduch ze všech stran - neuzavírejte do plných beden
  5. předčasnémů klíčení zabráníte skladováním při teplotě okolo 5 stupňů
  6. vlhkost v suchém sklepě můžete zvýšit rozložením namočených cihel kolem bedýnek s brambory
   

 Mrkev

 
 skladování ovoce
  1. mrkev důkladně očistěte
  2. skladujte jen zdravé a nepoškozené kořeny mrkve
  3. ideální je uložení do mělkých bedýnek s pískem nebo drcenou kůrou
  4. bedýnky umístěte do tmavého a velmi chladného sklepa
  5. nikdy neskladujte ve vytápěném nebo teplém sklepě
  6. mrkev můžete uchovat i v záhonku, stačí odstranit natě a záhon nadkrýt pletivem, četinou, suchým listím nebo slámou
   

 Česnek

 
 skladování ovoce
  1. česnek sklízejte i s natí
  2. nechte zcela zaschnut na sluníčku
  3. smotejte copy nebo věnečky
  4. zavěste na zcela suché a chladné místo, bez možnosti provlhnutí
  5. skladovaný česnek musí mít zajištěno neustálé proudění vzduchu, například v igelitu by začal plesnivět
   

 Dýně

 
 skladování ovoce
  1. uskladněné dýně se nesmí nikdy vzájemně dotýkat
  2. ideální je rozložení na policích a nebo zavěšení v sítích
  3. místnost by měla být vzdušná s teplotou 10 - 18 stupňů
  4. vlhkost prostředí je vhodná v rozmezí 50-75 %
  5. délka uskladnění při dodržení výše uvedenách podmínek cca 4 měsíce
  6. okrasné dýně je možno nechat vysušit na sluníčku a dodatečně přelakovat bezbarvým lakem
   

 Vlašské ořechy

 
 skladování ovoce
  1. jen zdravé a dobře vysušené ořechy Vám nezplesniví
  2. ořechy třeba jen s náznakem plísně raději zavčasu vyhoďte
  3. vyloupaná jadérka je nejideálnější skladovat v uzavřené dóze v ledničce nebo mrazničce
  4. nevyloupané ořechy je možno skladovat v bedničce se suchým pískem
   

 Houby

 
 skladování ovoce
  1. sbírejte jen houby o kterých 100% víte, že jsou jedné
  2. k sušení vybírejte jen houby zdravé,  čerstvé a nepřezrálé
  3. nakrájejte je na plátky o tloušťce cca 4 mm
  4. rozložete je v jedné vrstvě na síto, mřížku nebo plech
  5. ideální je možnost proudění vzduchu nejenom seshora, ale i zespodu
  6. zcela vysušené houby uložte na suchém místě
  7. zdravé houby můžete i zmrazit
   

 Bylinky

 
 skladování ovoce
  1. bylinky (např. libeček, petržel, pažitku, bazalku, kopr aj.) můžeme dobře zmrazit. Důkladně nať omyjte a nasekejte nadrobno, uložte do tvořítek na led, zalijte studenou vodou a dejte zmrazit. zmrzlé kostky uložte v krabičce do mražáku
  2. bylinky můžeme také zamrazit bez vody, jen očistěné a uložené v mikrotenovém sáčku
  3. dalším způsobem uchování bylinek je tradiční sušení
  4. bylinky suště rozprostřené na sítu a nebo zavěšený v trsech, ale vždy na suchých a teplých místech
  5. po usušení stáhněte lístky ze stvolů a uložte je do papírových a nebo plátěných pytlíčků
   

Další články k tématu:

Vánoční pečený čaj - recept

 


x