Aktuality |
Očkování stromů, průklest peckovin, výsadba jahodníků, řez broskvoní, pěstování broskvoní - Srpen, díl třetí
V srpnu naposledy přihnojujeme zimní odrůdy jádrovin, zejména ty, které jsou pěstované jako ovocné stěny.
Očkování ovocných dřevin
Očkování je nejrychlejší způsob štěpování. Používá se především při štěpování na podnože, tedy ve školkách. Při pěstování starších stromů se většinou používá přeroubování na jaře.
Nyní se očkují jabloně, hrušně, broskvoně a slivoně.
Úspěšné očkování lze provést jen na mladých výhonech.
Můžeme přeočkovat i starší ovocné stromy, ale jen tak, že na jaře strom seřízneme a očkujeme pak mladý výhon, který vyrostl od jara.
Tento způsob se používá při přeočkování broskvoní. protože rouby se při přeroubování těžko ujímají.
Pro přeočkování používáme vždy jen rouby z letošních vyzrálých letorostů.
Aby roubování bylo úspěšné je potřeba používat jen dokonale ostrý očkovací nůž, dodržovat všechny zásady a čistotu při práci.
Při řezání oček postupujeme na roubu vždy od špičky a při zavazování naopak odspodu. viz. foto
Výsadba jahodníků
V první polovině srpna vysazujem jahodníky.
Je mnoho způsobů jak jahodníky sadit. Velké odrůdy sadíme do sponu 80 x 40 cm, méně vzrostlé odrůdy 60 x 25 cm.
U záhonového způsobu sázíme do trojsponu, vzrostlé odrůdy 30 x 70 cm, menší 20 x 60 cm. U pásového způsobu vysazujeme dvě sazenice v řadě vedle sebe na vzdálenost 20 cm, meziřádek necháváme 60 cm.
V řadách jahodníky vysazujeme na 30-40 cm.
Při nedostatku místa můžeme jahodníky pěstovat i v pyramidách, sudech, truhlíkách apod. Tyto způsoby pěstování jsou vhodné pro špalírové jahodníky.
Průklest ovocných stromů
V měsíci srpnu děláme průklest peckovin, hlavně meruněk třešní a višní. Průklest višní každoročně spojujeme s omlazováním, a to tak, že je zkracujeme o převislou část větví.
Prosvětlujeme také koruny vlašských ořešáků, především tím, že úplně odstraňujeme větve rostoucí dovnitř koruny a větve suché.
Pěstování broskvoní
Broskvoně jsou teplomilným ovocným druhem, nejlépe se jim daří ve vinorodých oblastech. V severnějších oblastech ji můžeme podmínky zlepšit tím, že je pěstujeme na slunných a chráněných místech, tj. u jižních zdí domů jako palmety.
Broskvoně potřebují hnojit a zalévat.
Nejlépe se u nich osvědčila kotlovitá dutá koruna.
U broskvoní je důležité začít i včas zmlazovat, neboť většina odrůd má sklon k vyholování větví.
Z chorob a škůdců více škodí jen kadeřavost broskvoní a mšice.
Nejznámější odrůby broskvoní:
- Amsdenova - bělomasá, zraje na přelomu července a srpna
- May Flower - bělomasá, zraje v červenci
- Champion - bělomasá, zraje v polovině září
- Red Haven - žlutomasá, zraje v polovině srpna
- South Haven - žlutomasá, zraje koncem srpna, vhodná pro severní oblasti
Letní řez broskvoní
Letní řez broskvoní děláme po sklizni plodů, přibližně koncem srpna. U mladých plodících stromů zaštipujeme všechny všechny letos narostlé výhonky o třetinu.
U starších stromů navíc děláme běžný průklest - tj. odstraňujeme zahušťující, poškozené, křižující a nemocné větve a dojáky. Nebojte se střihnout hlouběji, tím strom postupně zmlazujete.
více k řezu broskvoní naleznete zde
V teplejších oblastech se pravidelně v srpnu vyskytuje druhá generace obaleče jablečného, která mnohdy poškodí víc plodů než první nálet obalečů. Proto asi v polovině srpna postřikujeme. Stejné přípravky můžeme použít i proti obaleči švestkovému, který způsobuje červivost slivoní.
Vždy pečlivě dodržujte ochrané lhůty, které určují dobu, po kterou se nesmí ovoce po postřiku jíst.
Osečkování vinné révy
U vinné révy pokračujeme ve vylamování fazochů a začínáme s osečkováním, což je zkracování všech letorostů asi za šestým listem od posledního hroznu.
Zahradnický kalendář
Aktualizovaný obsah